Parasta juuri nyt - huhtikuu

DSC_1456.jpg

Kevät on vihdoin täällä! En ole varmaan ainoa, jonka mielestä tänä vuonna talvi tuntui kestävän ikuisesti. Jossain vaiheessa lumi ja kylmyys tuntuivat jo naurettavilta ja talvivaatteet tympivät toden teolla. Nyt näyttäisi kuitenkin, että olemme vahvasti kevään puolella. IHANAA.

Ajattelin listata teille mielestäni parhaat jutut juuri nyt:

1. Viherkasvit

Tänä keväänä viherhöperyys on iskenyt toden teolla. Joka kevät se tulee mutta nyt asia on niin paha, että on parempi pysyä kasvikaupoista kaukana :) Nimittäin jossain vaiheessa nurkat eivät enää riitä ja kasveja on yksinkertaisesti liikaa. Vai voiko niitä olla liikaa? Kasvit ovat ihania; ne puhdistavat ilmaa ja hyvinvoivat kasvit tuovat kotiin raikkautta ja kodikkuutta. Paras tapa freesata sisustusta pimeän talven jälkeen.

Pääsiäisenä kannoin kaikki talon kasvit suihkuun ja sen jälkeen ne pääsivät yksi kerrallaan mullan/ruukunvaihtoon. Lannoitettakin kävin ostamassa ja voi pojat, kasvu on joidenkin kasvien kohdalla lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Sitruunapuu, jonka eloonjäämisestä en ollut syksyllä lainkaan varma, suorastaan kukoistaa. Jouduin jo hieman karsimaan lehtiä kun kasvu oli niin holtitonta. Tuo olohuoneen nurkka on talon valoisin paikka ja puu on nauttinut oloistaan siinä. Mitenköhän raaskin sen siirtää ulos kesällä?

 

Peikonlehdet kasvavat kyllä hurjaa vauhtia läpi vuoden. Tuo kyseinen yksilö on kasvanut vajaassa vuodessa vähintään kolminkertaiseksi. Tämä on ehkä lempiviherkasvini, lehdet ovat todella kauniit ja ilme on rento. Lisäksi Peikko on ehkä helppohoitoisin kasvi ikinä. Tuo Ikean Ps-sarjan altakasteluruukku on ollut mahtava ja kauniskin se on. Sääli, ettei ruukkua ole enää saatavilla. Kasvi todella tykkää ja systeemi on hoitajalleen helppo, kunhan vaan muistaa lisätä vettä ruukun täyteen noin kerran viikossa.

 

DSC_1446.jpg

Haaveissa pitkään ollut Ferm Livingin Plant Box on viimein tullut kotiin. Tarkoituksena oli kaivaa se paketistaan vasta uuden keittiön valmistuttua mutta tietenkään en malttanut odottaa. Boxiin pääsi Palmuvehka ja Aralia, lempikasveja nekin. Tukholmasta ostetut lasiset kastelupallot ovat paitsi kauniita niin todella käytännöllisiä. Kasvi ottaa siitä tarvitsemansa määrän vettä eikä liikakastelun vaaraa ole. Tuo Kookos on minulle uusi tuttavuus. Pitkänhuiskea kasvi oli niin hauskan näköinen ja edullinenkin, etten voinut olla ostamatta. Saas nähdä miten hoidossa onnistun.

 

DSC_1450.jpg

Tv-tasolla kasvaa Lankaköynnös ja pitkään etsinnässä ollut Opuntia. Nuo punasävyiset kaktukset ovat aika hauskoja, löytöjä Plantagenista nekin.

 

2. Pyykkietikka

Meillä ainakin on pyykkipäivä  joka päivä ja minua on jo pitkään haitannut varsinkin tumman pyykin tunkkaisuus. Törmäsin juttuun pyykkietikan desinfoivasta vaikutuksesta ja päätin kokeilla. Ihan mahtava tuote! Tarjolla on vaikka mitä etikoita valmiinakin mutta näillä pyykkimäärillä valmiin etikan käyttö tulisi todella kalliiksi joten päätin tehdä etikan itse. 

 

Tein etikan seuraavalla ohjeella:

2dl keitettyä jäähdytettyä vettä kaadetaan litran puhdistettuun pulloon. Loppupullo täytetään tavallisella väkiviinaetikalla. Sekaan tuoksuksi  kaadoin Frantsilan eteeristä öljyä. En laskenut tippamäärää sen tarkemmin, kaadoin vaan vapaalla kädellä. Halusin raikkaan etikan, joten valitsin öljyksi greipin. 

Pyykkietikkaa käytetään huuhteluaineen asemasta ja se desinfioi sekä konetta että pyykkiä. Pesuaine siis normaalisti rumpuun (käytän aina tuoksutonta nestemäistä pesuainetta) ja etikkaa kunnon loraus huuhteluainelokeroon. Mieto etikan tuoksu tuntuu märässä pyykissä mutta häviää kokonaan pyykin kuivuttua. Ja pyykki on todella paljon raikkaampaa kuin ennen ja kone on putipuhdas.  Suosittelen lämpimästi!

 

3. Keittiöremontti

Remontti alkaa reilun viikon kuluttua ja jännitystä on ilmassa. Jännitystä tietysti lopputuloksesta mutta etenkin siitä, miten arki sujuu ilman keittiötä. Remontti kestää 3-4 viikkoa ja se on pitkä aika ilman liettä, uunia ja astianpesukonetta lapsiperheen arjessa. Onneksi kuitenkin jääkaappi on koko ajan käytössä ja astiat voi pestä kodinhoitohuoneessa. Ja grillikausi täytynee avata ajoissa tänä vuonna.

Keittiörempasta kerron lisää myöhemmin mutta voin kertoa että keittiö tulee sisältämään monia pitkään haaveissa olleita juttuja:

Aamiaiskaappi * 2 : saamme kaikki pienet kodinkoneet kahvinkeittimestä mikroon tasoilta pois ja ovien taakse piiloon, tasoille jatkossa siis vain kauniita juttuja

Lämpimän harmaa väri: vetimettömät ovet sävytetään Tikkurilan Laasti-sävyllä

Kvartsitaso

Ikkunan alle tuleva kiinteä penkki: tästä erikoisuudesta lisää myöhemmin

 

Tässä lempparijutut juuri nyt. Mitkä ovat sinun?

Keväistä uutta viikkoa kaikille!

 

Anu Tuomikoski